Steun voor Buttigieg in de VS (2) Over regime changers en schuld-kolonialen

Met de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap in liefst veertien staten is Super Tuesday (3 maart 2020) voor de Democratische Partij een grote dag, Het machtige establishment in de VS hoopt vurig op een overwinning van ex-vicepresident Joe Biden op de ‘socialistische’ Bernie Sanders.

Biden wordt gesteund door ‘Mayor Pete’ Buttigieg, een van de kandidaten die nu de handdoek in de ring hebben gegooid. Wie is deze Buttigieg? En welke duistere machten gaan er schuil achter deze ex-burgemeester van een provinciestadje in Indiana?

Ewout van der Hoog

In het eerste deel van dit tweeluik behandelden wij Buttigiegs ondersteuning door het huurlingenbedrijf Patriot Group International en door talloze ex-functionarissen van de inlichtingengemeenschap in de VS. In dit tweede deel gaat het over Buttigiegs fans onder organisatoren van de regime changes en van het schulden-kolonialisme.

Al deze groepen ondersteunden Barack Obama en Hillary Clinton totdat beiden van het politieke toneel moesten verdwijnen. Nu zetten zij hun kaarten op Buttigieg en vervolgens op Biden, Bloomberg of desnoods Trump.

De ‘socialist’ Bernie Sanders kan van dit Amerikaanse imperium natuurlijk geen president worden. Dat vindt zeker ook de voormalige CIA-directeur en inmiddels machtige minister van Buitenlandse Zaken: Mike Pompeo.

Interventie in Venezuela

De meest verontrustende steunverklaringen voor Buttigieg komen niet alleen van binnen, maar ook van buiten het militaire inlichtingenapparaat.

Neem de steun van Fernando Cutz. Hij was in de eerste 16 maanden van de regering-Trump directeur voor Zuid-Amerika van de Nationale Veiligheidraad (NSC). Cutz gaf toen leiding aan het VS-beleid tegen Venezuela en kreeg door de president lof toegezwaaid voor zijn plannen. Sinds zijn vertrek blijft hij deze pogingen steunen, om in het Venezuela van president Nicolás Maduro een regime change te bewerkstelligen.

Max Blumenthal beschreef op de nieuwssite The Grayzone hoe Cutz een geheime bijeenkomst heeft bijgewoond van de denktank CSIS in Washington, geheel gewijd aan de mogelijkheden voor een Amerikaanse militaire interventie in Venezuela. Hiervan is Cutz een van de belangrijkste architecten. Veelzeggend is Cutz’ opmerking dat deze interventie ten doel heeft ‘Venezuela weer zijn plaats terug te geven als hogere-middenklasseland’.

Ook Jessica Reitz-Curtin is een Buttigieg-fan. Zij heeft enkele jaren lang gewerkt in de leiding van het Office of Transition Initiatives (OTI) van USAID, samen met Buttigiegs goede vriend Nathaniel Myers. OTI is in feite het wapen van USAID bij alle pogingen tot regime change. In Venezuela heeft OTI decennialang de gewelddadige, rechtse oppositiekrachten gesteund.

Staatsgreep in Brazilië

Ook de hoge leiders in de financiële wereld voelen veel voor Buttigieg. Op zijn lijst staat bijvoorbeeld Matt Kaczmarek, de vice-president van BlackRock. Deze investeringsmaatschappij beheert bijna zeven biljoen dollar aan activa en is daarmee de grootste ter wereld. Kaczmarek was eerder de NSC-directeur voor Brazilië in de regering-Obama. De VS steunde in Kaczmareks ambtsperiode een parlementaire staatsgreep van rechts tegen president Dilma Roussef.

BlackRock heeft enorme belangen in de Braziliaanse landbouw en tast in belangrijke mate het milieu in het Amazonegebied aan. De praktijken van deze firma zijn zo verwoestend voor de regio, dat AmazonWatch deze financiële kolos de ‘grootste investeerder in ontbossing ter wereld’ noemt.

Kaczmarek belichaamt perfect de draaideur waardoor hooggeplaatste overheidsmedewerkers in de particuliere sector binnenkomen, en vervolgens profiteren van het beleid dat ze eerder hebben helpen uitvoeren. Toen Kaczmarek in 2013 het economische beleid van de VS jegens Brazilië uitstippelde, vroeg de toenmalige vice-president Biden dit land dringend om zijn economie verder open te stellen voor buitenlands kapitaal. Dezelfde Biden is opnieuw presidentskandidaat en wordt, zoals bekend, sinds kort gesteund door… Pete Buttigieg

Vanaf 2014 heeft BlackRock volgens het AmazonWatch-rapport zijn investeringen in Brazilië fors uitgebreid. Kaczmarek staat inmiddels aan het roer van dit bedrijf. Hij profiteert van hetzelfde economische beleid van liberalisering dat op zijn aandringen door Brazilië is ingevoerd.

Wereldbank

Op Buttigiegs steunlijst staan ook Karen Mathiasen, ex-directeur voor de VS bij de Wereldbank, en Julie T. Katzman, COO van de IDB (de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank). Beide organisaties maken gebruik van het schuldmechanisme waarmee beleidsmakers uit de VS hun wil kunnen opleggen aan arme landen.

Mathiasen heeft als adjunct-secretaris Schuld- en ontwikkelingsbeleid bij Financiën gewerkt en is nauw betrokken bij het ‘schuldkolonialisme’. Dit systeem maakt op cynische wijze gebruik van onhoudbare schuldenniveaus en eist dat schuldenlanden hun overheidsfuncties privatiseren, bezuinigingen opleggen en verdere uitbuiting door het wereldwijde kapitaal toestaan.

Katzman heeft gewerkt voor de IDB, dat een vergelijkbare rol speelt bij het afdwingen van de Washington Consensus op het westelijke halfrond. Met schulden als wapen handhaaft de IDB ‘de ondergeschikte plaats [van Latijns-Amerika] in de wereldeconomie’, aldus professor Victor Sepúlveda in zijn boek Industrial Colonialism in Latin America: The Third Stage.

Geen enkele onbekende presidentskandidaat krijgt honderden aanbevelingen vanuit de heersende elite, nog voordat er één stem is uitgebracht.

Wat zien dan een huurlingenbedrijf, de CIA-gleufhoeden, de regime changers en de schuld-kolonisten in Buttigieg? Het buitenlands beleid op zijn cv? Nee, want dat heeft hij niet. Een beleid om zich te onderscheiden van andere bedrijfsvriendelijke kandidaten? Ook dat heeft hij niet. Mogelijk is hij zélf een CIA-troef, zeggen sommigen, maar het bewijs daarvoor is hoogstens indirect.

De beste aanname is dat al deze steunbetuigers Buttigieg zien als een leeg vat. Als een opportunist, die niet belast is met een ideologie of met politieke doelen buiten zijn carrière. Zo is Buttigieg de ideale kandidaat voor degnen die de bestaande hiërarchie willen handhaven. Op zijn lijst met aanbevelingen staan dan ook vele lieden die de machine van het Amerikaanse imperium soepel laten snorren.

Welke rode draad verbindt de CIA, USAID en de Wereldbank?

Alle drie deze instellingen hebben ten doel een zeer ongelijke wereldorde op te bouwen, waarin een klein stukje van de bevolking onvoorstelbare rijkdom vergaart terwijl de massa het verder stellen moet met bijna niets. Deze wereldorde wordt steeds onhoudbaarder, met protesten tegen bezuinigingen in Chili, tot in Frankrijk en in Libanon.

In zo’n tijdperk is Buttigieg of Biden een logische keuze.