Verzetsman te Haarlem

Dick Schouten, Lelystad

Ons vader heeft mogelijk in dezelfde verzetsgroep gezeten als Hugo van Langen. Na een artikel gelezen te hebben in het IJmuider Dagblad over de Februaristaking 1941, ging er gelijk weer van alles door mijn hoofd. Zoals de namen van Jan Bonekamp, Truus Menger, en vooral Hannie Schaft die met regelmaat bij ons over de vloer kwam. Ikzelf, nu bijna 75 jaar, heb nog bij Hannie op schoot gezeten en gespeeld, en kan mij vaag haar gezicht voor de geest halen.

Ik kan mij ook herinneren dat ons vader was aangeschoten en dat even later de Grüne voor de deur stond en naar mijn vader vroeg. Maar deze zat allang onder de vloer in zijn schuilplaats.

Mijn vraag aan Hugo van Langen is: Was hij bekend met ons vader? In welke groep zat hij, wat was zijn operatiegebied? Had hij ook contact met Hannie en met Truus? Ons vader heeft nooit veel losgelaten. Ons moeder wel iets, maar weinig, en we konden er nooit de hand op leggen.

Het zou leuk zijn als Hugo van Langen zich wil verdiepen in deze zaak. Mogelijk weet hij iets, en kan hij ons iets vertellen over het een en ander. Ons vader was D.J. Schouten, geboren 29-12-1917 te Haarlem, toen wonende in de Zaanenstraat 8zw te Haarlem. Hij werkte toentertijd bij de Ned. Spoorwegen te Haarlem.

Als u deze gegevens aan Hugo van Langen kunt doorspelen en deze zich wil verdiepen in deze vraag, zijn mijn broers en ik u zeer dankbaar!

Hugo van Langen heeft dit jaar een toespraak gehouden bij de herdenking van de Februaristaking in IJmuiden; zie ook onze rubriek Artikelen, 5 maart 2017. Het Comité van Waakzaamheid heeft Dick Schouten jr. met hem in contact gebracht.