Duitse antifascisten: berecht laatste oorlogsmisdadigers!

(redactie)

Oekraine is veel in het nieuws. In dit land zijn corrupte zakenlieden en politici mede door de inzet van neonazistische knokploegen aan de macht gekomen. En in het oosten woedt nog steeds een mede door de Navo gefinancierde oorlog, waarin al 1700 westerse huurlingen en 25 CIA-agenten zijn omgekomen. Maar de strijd tegen het nazisme is hier ook om een andere reden actueel.

https://sp.yimg.com/ib/th?id=OIP.i6997Wezt0o5_1jtlkGF0QEsDE&pid=15.1&rs=1&c=1&qlt=95&w=145&h=94Onlangs is namelijk in de Oekraiense plaats Igren, onderdeel van de regio Dnipro, herdacht dat daar op 12 november 1941 door een Einsatzkommando 800 psychiatrische patiënten zijn vermoord. Bij deze herdenking was ook een groep antifascisten uit Wuppertal, Dortmund en Witten aanwezig.

Zij vragen aan de Duitse justitie om de laatste acht nog levende oorlogsmisdadigers van de in totaal 3000 deelnemers aan de Einsatzgruppen A, B, C en D alsnog te berechten. Het Comité van Waakzaamheid ondersteunt hun oproep voluit, juist ook vanwege de actualiteit.

De Duitse antifascisten betogen onder meer:

Aan deze herdenking koppelen wij de eis om alle nu nog levende leden van deze Einsatzgruppen aan te klagen wegens moord of althans medeplichtigheid aan moord. Al in oktober 2014 heeft Efraim Zuroff van het Simon-Wiesenthal-Centrum tachtig namen overhandigd aan het ministerie van Justitie, en geëist dat de daders worden gevonden en berecht.

Ongeveer 3000 politierechercheurs en leden van de Gestapo, SS, Waffen-SS en Ordnungspolizei hebben sinds 20 juni 1941 dienstgedaan in de Einsatzgruppen A, B, C en D. Naar eigen opgave hebben deze mobiele commandotroepen minstens 500.000 Joden, Sovjetsoldaten, communisten, Sinti en Roma en patiënten van psychiatrische instellingen vermoord door massa-executies en vergassing in vrachtwagens.

(…)

De Einsatzgruppen maakten deel uit van eenheden die slechts met één specifiek doel waren opgericht, namelijk deze moordpartijen uit te voeren. De deelnemers kunnen daarom worden veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord, zelfs als hun deelname aan concrete gevallen niet te bewijzen valt.

Sinds mei 2016 weten wij uit een artikel in de Britse Telegraph, dat het hoofdbureau in Ludwigsburg na bestudering van de lijst van het Simon-Wiesenthal-Centrum nog acht levende leden van de Einsatzgruppen heeft achterhaald. Het onderzoek naar deze acht is nog niet ingezet. Dat moet alsnog zeer snel gebeuren!