PVV-krans bij Februaristaking (1)

Enno Neef

Beste Roel Walraven,

Op 25 februari om 11 uur stonden de trams in Amsterdam een minuut stil om de Februaristaking van 1941 te herdenken. In een tram voor de Wiegbrug in West hoorde ik de woorden van burgemeester Eberhard van der Laan.

Om 12 uur stond ik in de Borgerstraat bij de gedenkplaat voor Dirk van Nimwegen, waar ik uw betoog hoorde met goede parallellen naar het heden. En vervolgens ben ik naar de Mozes en Aäronkerk gegaan; op de vloer lagen er kransen en bloemstukken klaar voor bij de Dokwerker.

Mijn bek viel echter open toen ik hier, tussen de bloemstukken van uitgever Pegasus en die van het Amsterdamse gemeentebestuur, een boeket ontwaarde met op witte linten de tekst Fractie PVV NH. Ik was met stomheid geslagen. Was dit een grap? Een provocatie?

‘Hitler was democratisch gekozen’, had u die ochtend in de Borgerstraat gezegd. Ik weet dat Hitler tot en met 1939 inderdaad een ‘bevriend staatshoofd’ was, die je niet mocht beledigen. Een meerderheid keek toen weg. Ik ben van 1946. Zou dat nu weer gebeuren?

In de trein naar huis heb ik een kort bericht aan de redactie van de Volkskrant gezonden.

Thuis in Zandvoort werd ik steeds kwader. Ik heb naar 112 gebeld, omdat ik dit bloemstuk bij deze gelegenheid een ongehoorde provocatie vond. Na drie keer doorverbinden en ‘tien wachtenden voor u’ heb ik verzocht mijn klacht over dit bloemstuk als poging tot ordeverstoring aan het hoofd van de politie Eberhard van der Laan te melden. Een morele bomaanslag. De politie vertelde dat men zou overleggen. Ik weet niet of de politie hier iets mee gedaan heeft, of – net als toen – andere prioriteiten had.

Ook heb ik het secretariaat van Johan Remkes gebeld. Die was met vakantie, maar men zou het direct doorgeven aan zijn kabinetschef.

Enno Neef (ex-raadslid, ex-Statenlid en ex-gedeputeerde voor de PvdA)