Poolse fascisten trekken nationale manifestatie naar zich toe

(redactie)

Op de viering van de onafhankelijkheidsdag van Polen, 11 november, hebben dit jaar de twee belangrijkste (neo-) fascistische organisaties in het land (het Nationale Radicale Kamp, ONR, en de Groot-Poolse Jeugd, MW) de kop genomen van de optocht in Warschau. De demonstratie, waarin tussen de 25.000 en 40.000 mensen meeliepen, had altijd extreem-rechtse en neo-fascistische groepen in de gelederen maar dat deze ook de leiding namen is niet eerder voorgekomen.

The green flags of Poland's two main fascist organisations at the start of the marchOok uit buurlanden waren delegaties overgekomen, zoals de fascistische Jobbik uit Hongarije, alsmede een organisatie van Poolse jongeren in Engeland, Patriae Fidelis (trouw aan het vaderland). Dat Patriae Fidelis het symbool van MW in zijn vaandel heeft, geeft de signatuur van deze emigrantengroep aan.

Verder waren er delegaties uit Zweden, Italië, Oekraïne en Tsjechië.

Twee weken eerder was de uiterst rechtse partij PiS in Polen aan de macht gekomen en de vergelijking met Hongarije dringt zich op, want ook daar is met Viktor Orbans Fidesz nationalistisch rechts aan de macht maar kan de neo-fascistische Jobbik profiteren van het ultra-conservatieve klimaat.

In Polen was het de eerste keer dat de viering van de onafhankelijkheidsdag door de fascisten werd opgeëist—na de instorting van het staatssocialisme was dit tot nu toe het terrein van de gevestigde partijen en de kerk, al waren er altijd afzwaaiers waarbij kraakpanden en de homobeweging doelwit vormden van fascistische knokploegen. Maar dit jaar was het de leus Polen voor de Polen (een antisemitische leus van voor de oorlog, die nu tegen alle minderheden wordt gehanteerd) die de toon zette.

De politie die andere jaren de fascistische groepen verhinderde het stadion te bereiken waar de slotmanifestatie plaatsvindt, greep dit jaar niet in.

Deze mars, de grootste door fascisten georganiseerde demonstratie in decennia, domineerde alle nieuwsuitzendingen in Polen.

Maar het is vooral een waarschuwing aan Europa dat dit niet verder mag groeien.

(bron: Martin Smith en Tash Shifrin op de website Dream Deferred, 12 november 2015, http://www.dreamdeferred.org.uk/2015/11/